HISTORIA

Maailman ensimmäinen Fringe, Edinburgh Fringe, perustettiin 1947. Fringe-festivaaleja on ympäri maailmaa n. 250. Fringet profiloituvat laajaan ja kokeelliseen esittävän taiteen tarjontaan. Fringe-festivaalien tarkoitus on olla esiintymisalustana esitykselle: ne eivät siis pääsääntöisesti itse tuota esityksiä.

FINFRINGE ry. perustettiin virallisesti 11.3.2018. Ensimmäisen FINFRINGE- festivaalin valmistelutyöt aloitettiin jo pari vuotta tätä ennen. Tutustuimme Fringe-liikkeeseen työskentelemällä ja vierailemalla eri Fringe-festivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Halusimme tuoda Suomeen kansainvälisen, uusia esittävän taiteen ideoita esittelevän festivaaliformaatin ja toimia alustana esittävän taiteen yhteistyölle Turun alueella. Olemme tehneet alusta asti läheisesti yhteistyötä turkulaisten ammattinäyttämöiden ja muiden alueellisten toimijoiden kanssa. FINFRINGE ry:llä on 11 jäsentä ja nelihenkinen hallitus. Festivaalien aikaan toiminnassa on mukana lisäksi kymmeniä vapaaehtoisia.

Ensimmäinen FINFRINGE oli 10.–12.5.2019 Turussa. Neljällä näyttämöllä oli 24 eri esitystä yhdeksästä maasta. Esitykset valittiin yli 150 hakijan joukosta. FFOFF-ohjelmisto levittäytyi Turun ydinkeskustaan. Katsojia festivaalilla oli 2406.

 

FINFRINGE Awards

Vuonna 2019 jaoimme 7 palkintoa eli FINFRINGE Awardsia. Vanhoista cd- levyistä valmistetut palkinnot menivät seuraaville esityksille:

  • Visit Turku Award: Fatal Instrument Show (Suomi)
  • Nordic Fringe Network Award: My Voices Have Tourettes (Islanti)
  • Artists Choice Award: My Voices Have Tourettes (Islanti)
  • Audience Choice: Ebola the Musical (Suomi)
  • Contemporary Shark: (Some)body (Venäjä)
  • Green Shark: Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille (Suomi)
  • Smile- hai: Rebecka Vilhonen (Artist host)