TIEDOTTEET

Finfringe - yllättävä esitysfestivaali

Turku 17.3.2023
 

Viides Finfringe nousee näyttämöille – ja kauppatorille 10.-13.5.2023!

Viron paras (ja ainoa) feministinen vaudeville blues-kabaree? Uzbekistanilais-tanskalaista stand upia? Iloista lavahäröilyä ja absurdia ajanhukkaa Englannista?

Kyllä, kaikkea tätä ja paljon enemmän on Finfringe 2023. Yllättävä esitysfestivaali järjestetään Turussa viidettä kertaa 10.-13. toukokuuta.

Kansainvälinen ja moniääninen itsenäisen esittävän taiteen festivaali kokoaa nähtäväksi vapaan taiteen kentän tuoreita virtauksia. Festivaalilla nähdään yli 20 enintään tunnin pituista esitystä yhdeksästä eri maasta. Finfringe-kattaukseen kuuluu teatteria, sirkusta, tanssia, nukketeatteria, stand upia, kabareeta, fyysistä teatteria, slap stickiä, klovneriaa, performanssia, lavahäröilyä ja tiedeluento.

Jos ajattelit, ettei bluesia ja feminismiä voi yhdistää, virolaisen Kaisa Ling Thing -duon The Feminist's Handbook for Eastern Europe osoittaa, että kyllä voi. Ice Age on taiwanilainen tanssiteos, jonka ovat luoneet kaksi koreografia, näkövammainen Chang Chung-an ja liikuntarajoitteinen Maylis Arrabit. Teos tuo näyttämölle kaksi rinnakkaista todellisuutta, joita aika ja tila erottavat ja yhdistävät.

Tukholman Fringen Grand Prix -palkinnon 2022 voittanut Dead People Are Liking Things On Facebook on interaktiivinen luentoesitys kuolevaisuudesta, edesmenneiden ystävien someprofiilien kautta. Ohjelmistoon kuuluu myös Only For You -sarja, joka koostuu kolmesta, yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävästä teoksesta.

Finfringe saa uusimmaksi festivaalinäyttämökseen Turun kauppatorille nousevan teltan. Kulttuuri ja urheilu paiskaavat kättä torilla: samassa teltassa järjestetään myös jääkiekon MM-kisakatsomo. Finfringen ohjelmistoa nähdään tuttuun tapaan myös Åbo Svenska Teaterissa, Linnateatterissa ja Turun Kaupunginteatterin Sopukassa. Lisäksi esityksiä jalkautuu kauppakeskus Hansan Hansatorille ja liiketiloihin.

Finfringe on mukana järjestämässä Taiteen talolla tapahtumaa Taide, puhe ja työ – puheenvuoroja ja vuoropuhelua luovan työn tekemisestä 11. toukokuuta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Turun Amk:n ja HUMAK:in Okulaarihankkeen, Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen ja Taiteen talon kanssa. 

Ympäri maailmaa toimii yli 250 Fringe-festivaalia. Finfringe on osa Nordic Fringe networkia, jonka muut jäsenfestivaalit ovat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta ja Liettuasta.

Finfringen yhteistyökumppaneita ovat edellä mainittujen teattereiden lisäksi Turun Taideakatemia, Turun kaupunki, Hansakortteli Oy, Turku Center ry ja Oulun Kehä-festivaali.

 

....

 

Turku 12.4.2022

Finfringe Festival – esittävää taidetta valtavirran liepeiltä!

 

Kansainvälinen esittävän taiteen festivaali | Turku 11.–14.5.2022
Åbo Svenska Teater - Linnateatteri - Turun kaupunginteatteri

Neljättä kertaa järjestettävä Finfringe-festivaali saapuu kolmeen eri Turun ammattiteatteriin sekä Turun Hansakortteliin 11.–14.5.2022. Toukokuun festivaalilla voi uppoutua kahdeksasta eri maasta tuleviin, alle tunnin mittaisiin esityksiin Åbo Svenska Teaterin kahdella näyttämöllä, Linnateatterissa, Turun kaupunginteatterin Sopukassa sekä Turun ydinkeskustan alueella. 

Pääohjelmistoon on valittu mukaan 16 eri esitystä kansainvälisellä avoimella haulla. Mukaan on seuloutunut mm. brittiläistä ja suomalaista klovneriaa, mentalismia Ruotsista, yliseksuaalisuutta käsittelevää tanssia Kyprokselta, sukupuolirooleihin ja politiikan kiemuroihin pureutuvaa stand upia Espanjasta ja Venäjästä sekä visuaalisesti performanssia lähenevää kabaree-musiikkia, teatteri ja elävää musiikkia Alankomailta ja Ruotsista sekä Hollywood-tähden ja tiedenaisen Hedy Lamarrin tarina Yhdysvalloista.

Festivaali aloittaa myös uuden 21/45-sarjan. Tässä esitysformaatissa yleisölle tarjotaan menu, josta he valitsevat 21 lyhyttä kohtausta nähtäväksi 45:ssä minuutissa. Tämän vuoden esityksen ohjaa Turun Taideakatemian ja Åbo Akademin opiskelijoille yhdysvaltalainen teatteriprofessori Peter Friedrich aiheenaan turkulaisten maahanmuuttajien tarinat.

OFF-ohjelmistossa on ilmaiseksi nähtävissä Hansakorttelissa ydinkeskustan kaduilla sirkusta sekä yksittäiselle katsojalle tarkoitetussa ”Only for you” -sarjassa ateriointihetki Ihmisruukun kanssa.


Nopeaa ja monipuolisen mielenkiintoista, huokeaan hintaan Turun ytimessä

Kaikki esityspaikat katuesityksineen ovat kävelymatkan päässä toisiaan. ”Finfringen ohjelma on rakennettu niin, että esityksiä ehtii nähdä useamman päivässä vaikka useammassa eri paikassa!” toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä vinkkaa. Finfringe tuo aina jotain aivan uutta Turkuun. “Festari täydentää turkulaista tarjontaa antamalla yleisölle valtavirrasta poikkeavia, kiinnostavia esityksiä ympäri maailmaa”, kertoo tuotantopäällikkö Antton Kainulainen. ”Teemme samalla kertaa tunnetuksi sekä esittävää taidetta maailmalta että Turkua maailmalla”, jatkaa markkinointivastaava Sanni-Leena Salonen. Festivaalin visuaalisesta ilmeestä vastaava Sauli Luttinen nyökkäilee vieressä. ”Festivaali kerrallaan juurrutamme Turkuun Pohjoismaiden yllättävimmän ja kiinnostavimman esitysfestarin”.

Fringe-festivaaleja on maailmanlaajuisesti n. 250. Finfringe festivaali on ollut alusta asti myös osa Nordic Fringe Networkia avaten suomalaisille esiintyjille mahdollisuuden päästä esiintymään myös muilla Pohjoismaisilla Fringe-festivaaleilla.

Omaperäisten esitysten ja esittämiseen uutta tuovan festivaalin suunnittelussa ja toteutuksessa FINFRINGE ry:n tukena on myös turkulainen ohjausryhmä. Siihen kuuluvat edustajat Åbo Svenska Teaterista, Turun kaupunginteatterista, Linnateatterista ja Turun Taideakatemiasta. Festivaalia tukevat Turun kaupunki, Turun teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.

Kevään Finfringe ohjelma on nyt julkaistu osoitteessa https://finfringe.fi/


Lisätiedot: 
Kristina Vahvaselkä, toiminnanjohtaja
0400 711 237
etunimi@finfringe.fi

.....
 

Esittävän taiteen festivaali FINFRINGE tarjoaa sielunruokaa valtavirran liepeiltä!

Turku 08.09.2021

 

Jo kolmatta vuotta järjestettävä FINFRINGE-festivaali rantautuu jälleen Turun ydinkeskustaan 13.-16.10.2021. Lokakuun festivaalilla voi nähdä ja kokea alle tunnin mittaisia esityksiä Åbo Svenska Teaterin eri näyttämöillä sekä Turun ydinkeskustan alueella. 

Pääohjelmiston esityksiä on valikoitu mukaan kansainvälisellä avoimella haulla. Mukaan on seuloutunut mm. sveitsiläistä fyysistä teatteria, venäläistä ja ruotsalaista komiikkaa, saksalainen ihmisapinatutkielma ja suomalainen tanssiesitys ihannenaiskehosta. Lisäksi festivaalin Only for You: Love -esityssarja tarjoaa lyhyitä yksityisiä esityksiä, jokamiesluokkanakin tunnettu JokKISS -ohjelmakokonaisuus esittelee uunituoreita ideoita eri esityskonstallaatioissa ja OFF-ohjelmiston ilmaisesityksiä nähdään tapahtuma-alueella ja ydinkeskustan kaduilla.

FINFRINGE kokoaa kiinnostavia esityksiä valtavirran liepeiltä suurelle yleisölle. “Festareille mahtuu laaja kirjo esittävän taiteen esityksiä; sirkusta, nykytanssia, teatteria, stand -up komiikkaa, joista useat ovat esittävän taiteen eri lajeja yhdistäviä teoksia”, kertoo Sami Rannila, festivaalin taiteellinen johtaja. “Festivaali kerrallaan juurrutamme Turkuun Pohjoismaiden yllättävimmän ja kiinnostavimman esitysfestarin, jossa korostuvat ajankohtaiset ja toisinaan konventioita haastavat teemat”. 

 

Nopeaa ja monipuolisen mielenkiintoista, huokeaan hintaan Turun ytimessä!

Kaikki esityspaikat katuesityksineen ovat kätevästi lähellä toisiaan. FINFRINGE:n ohjelmisto julkaistaan syyskuussa 2021 samaan aikaan alkavan lipunmyynnin kanssa. ”Early Shark -tarjouslippuja on kuitenkin ostettavissa jo nyt, ja tarjousta kannattaa hyödyntää – ohjelma on rakennettu niin, että esityksiä ehtii nähdä useamman päivässä!” toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä vinkkaa. 

Fringe-festivaaleja on maailmanlaajuisesti n. 250. FINFRINGE on ollut alusta asti myös osa Nordic Fringe Networkia avaten suomalaisille esiintyjille mahdollisuuden päästä esiintymään myös muilla Pohjoismaisilla Fringe-festivaaleilla.

Omaperäisten esitysten ja esittämiseen uutta tuovan festivaalin suunnittelussa ja toteutuksessa FINFRINGE ry:n tukena on myös turkulainen ohjausryhmä. Siihen kuuluvat edustajat Åbo Svenska Teaterista, Turun kaupunginteatterista, Linnateatterista ja Turun Taideakatemiasta. Festivaalia tukevat Turun kaupunki, Turun teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.
 

Syksyn FINFRINGE ohjelmisto on nyt nähtävissä finfringe.fi

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä
+358400711237
etunimi@finfringe.fi

.....

Turku 12.11.2020 

FINFRINGE esittävän taiteen tapahtuma valtaa Åbo Svenska Teaterin kolmeksi päiväksi 

Kiljaisuja, poeettisia kohtaamisia, jöröjukkamaisia tarinoita, peep-showta, live-esityksiä ja teatteria vain yhdelle katsojalle! 
 

Vuoden 2020 Finfringe järjestetään 19.–21.11.2020 Turussa, Åbo Svenska Teaterissa.

Fin Fringe on osa  World Fringe ja Nordic Fringe Network organisaatioita ja tapahtuma etsii aina uusia kiinnostavia teoksia esitystaiteen reunamilta. 

Normaalioloissa Finfringe on kansainvälinen festivaali, mutta Korona estää suurimman osan ulkomaisten esiintyjien tulon Suomeen. Onneksi Åbo Svenska Teaterin suurella lavalla nähdään kuitenkin tunnettu islantilainen sarjakuvapiirtäjä/koomikko Hugleikur Dagsson, joka on esityksellään Hooligan naurattanut yleisöjä ympäri maailmaa.

Finfringe päätti etsiä uusia keinoja tyydyttääkseen yleisön kulttuurinälkää, erikoisuutena osa esityksistä on maksimaalisen turvaetäisyyden Vain Sinulle- sarja: yksi esiintyjä ja yksi katsoja kerrallaan sekä osa on live-esityksiä puisesta laatikosta. 

Lee Lahikaisen kurkistusreikäesityksessä Hysteria, a peep-show  yksi katsoja kerrallaan pääsee tirkistämään Åbo Svenska Teaterin päänäyttämölle hysteriakohtausta.

Kehon ja mielen rajoja rikkova viiden minuutin lyhyt esitys yhdistää paperinukketeatteria, kuunnelmaa ja näyttelijäntyötä.

THE HOT BOX on koottava, kahdeksan kuution esitystila ja online-taidetila, joka tuottaa suoria lähetyksiä nettiin. Monikamerakuvauksella toteutetuissa lähetyksissä nähdään kiinnostavia tekijöitä eri taiteenaloilta. Intiimi, puinen kuutio kootaan aina uusiin maisemiin kunkin taiteilijan valitessa paikan omalle lähetykselleen.

Sohvi Roininen on valinnut omaksi esityspaikakseen Toriparkin ja Teho Majamäki Hansakorttelin. 

Ohjelmistossa on myös vastapalkitut esitykset Timo Väntsin H.C.-poeettinen kohtaaminen Englannissa ja Unga Teaterin Prinsessan som inte kunde tala. 

“Meitä eivät vallitsevat, vaikeat olosuhteet lannista” sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila. “Ihmisillä on suuri tarve nähdä esityksiä ja tähän tarpeeseen me tuomme Turkuun kattauksen uutta, rohkeaa ja inspiroivaa esitystarjontaa”. 

Kaikki FINFRINGE:n esitykset ovat lyhyitä, enintään tunnin mittaisia.

Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta www.finfringe.fi

Finfringe noudattaa kaikissa esityksissään viranomaisten ja tapahtumatalojen antamia turvallisuusohjeita sekä asiakaspaikkojen määrää tapahtumissa on rajattu.

FINFRINGE2019-festivaalin kuvia osoitteesta https://finfringe.fi/media/mediapankki 

 

Lisätiedot: 

Toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä 

045 203 9080

etunimi@finfringe.fi 

.....

Esittävän taiteen festivaali FINFRINGE pulahtaa marraskuun viileään veteen

Turku 13.5.2020

 

Vuoden 2020 FINFRINGE järjestetään 19.–21.11.2020 Turussa, Åbo Svenska Teaterissa. Festivaalilla nähdään kymmenkunta eri esitystä kolmesta eri maasta. “Sloganimme on tällä kertaa The COOLEST fringe ever, FINFRINGE in NOVEMBER! Ohjelmisto onkin tosi cool, tulevathan esitykset Suomesta sekä muista Pohjoismaista ja onhan marraskuussa jo aika viileääkin”, virnistää festivaalin brand manager Sauli Luttinen. 

Åbo Svenska Teaterin suurella lavalla nähdään kansainvälisesti tunnettu sarjakuvapiirtäjä/koomikko Hugleikur Dagsson, joka on esityksellään Hooligan naurattanut yleisöjä ympäri maailmaa. Myös viime vuoden yleisön suosikki Islannista, My Voices Have Tourettes, palaa Tiljaniin uudella materiaalillaan. Ruotsista tulee valloittavan sympaattinen Imago, tanssiesitys kehitysvammaisten Mosaik-teatterilta. “Ja monta muuta kiinnostavaa teosta esitystaiteen reunamilta. Lajeina nähdään teatteria, sirkusta, nukketeatteria, livekuunnelmaa, tanssia ja stand uppia”, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila.

Kaikki FINFRINGE:n esitykset ovat lyhyitä, enintään tunnin mittaisia. Syksyn uutuutena on tarjolla festivaalipassi, erikoislippu nimeltään Täyskasi, jolla pääsee kokemaan festivaalin jokaisen esityksen. “Esittävä taide ympäri maailmaa on ollut kevään ajan jäissä“ toteaa FINFRINGE:n toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä. “Nyt on kuitenkin aika rikkoa tuota jäätä ja uskaltaa katsoa eteenpäin kevään peruutuksen jälkeen.” FINFRINGE on urbaani tapahtuma, joka näkyy piristävästi myös keskustan kaupunkikuvassa.

Koko ohjelmisto on julkaistu osoitteessa finfringe.fi. 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä
+358452039080
etunimi@finfringe.fi

.....

Toukokuun FINFRINGE2020-festivaali perutaan koronapandemian vuoksi

Turku 20.3.2020

 

FINFRINGE ry:n hallitus on päättänyt peruuttaa Turun toukokuisen (13.–17.5.) FINFRINGE2020-festivaalin. “Haluamme vastuullisina toimijoina seurata Suomen hallituksen linjauksia Covid-19-viruksen torjumiseksi ja täten luopua järjestämästä suurta kansainvälistä esittävän taiteen festivaalia. Haluamme suojella sekä FINFRINGE:n yleisöä että kaikkialta maailmalta tulevia taiteilijoita”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sami Rannila. 

Korvaavia päivämääriä etsitään syksylle 2020. ”Meillä oli – ja on – todella mahtava ja monipuolinen ohjelmisto luvassa. Yritämme kaikin tavoin saada islantilaiset koomikot, ruotsalaiset teatteriryhmät, suomalaiset tanssijat sekä kaikki muut hienot esitykset yleisön eteen”, kommentoi toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä. Koko ohjelmisto julkaistiin maaliskuun alussa, ja siihen voi edelleen tutustua festivaalin sivuilta finfringe.fi 

Lisäksi huhti-/toukokuun vaihteeseen suunniteltu The Latebloomers Scotland! -kiertue siirtyy myöhempään ajankohtaan. 

Tässä vaiheessa haluamme kiittää tukijoita, yleisöä, vapaaehtoisia sekä yhteistyökumppaneitamme.

Pahoittelemme festivaalin peruuntumisesta koituvaa haittaa ja toivotamme niin kaikki taiteilijat kuin yleisömmekin takaisin FINFRINGE:n ääreen myöhempänä ajankohtana. Nykytilanne ei FINFRINGE-tiimiä lannista, vaan tulemme takaisin taas näyttävämpänä ja monipuolisempana kuin koskaan! 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä
+358400711237
etunimi@finfringe.fi